Verschil POP/IMAP

Vele mensen, die tegenwoordig een nieuwe computer of smartphone kopen, krijgen onmiddellijk een moeilijke vraag voorgeschoteld. Wil je een e-mailadres instellen ( en hoe )? Gebruikt u POP of IMAP ? Deze twee “protocollen” zijn door de meeste mensen niet gekend en zorgen vaak voor verwarring.

Wat is POP?

POP staat voor Post Office Protocol en doet eigenlijk wat het zegt. U kan het vergelijken met een postkantoor :  u haalt uw post en brengt deze mee naar huis. Dit wil zeggen dat als u uw e-mail als POP instelt, u het bericht van uw mailserver haalt tot op het geheugen van uw toestel. Dit brengt met zich mee dat, eens u het bericht verwijdert, het ook niet langer zichtbaar is op een ander apparaat.

Ook biedt POP een eerder beperkte mappenstructuur. Zo krijgt u enkel het Postvak IN, de Verzonden Items en de Prullenbak zien.

Het voordeel van POP is dat hij e-mails opslaat op uw toestel en zo uw mailbox steeds leeg houdt. Het nadeel is echter dat u makkelijker e-mails kan kwijtraken. Ook is er geen mogelijkheid tot synchroniseren.

Wat is IMAP?

IMAP staat voor Internet Message Acces Protocol en laat, in tegenstelling tot POP, uw e-mails op de mailserver staan. Dit zorgt ervoor dat u steeds op elk toestel kan zien wat u met uw mails hebt gedaan. Op deze manier is de kans om een mail kwijt te raken zeer klein.

Ook biedt IMAP een meer volledige mappenstructuur, zodat u op elk toestel mappen kan aanmaken en deze volledig kan laten synchroniseren tussen al uw apparaten.

Het voordeel van IMAP is dat u volledig gesynchroniseerd kan werken en dat u op elk toestel elke mail kan bekijken of aanpassen.

Tot uw service!

Ludo

Post Author: catronicsjoachim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *