Onderhoud van keukenmessen

Elk keukenmes of koksmes wordt bot door gebruik, omdat er tijdens het snijden braamvorming ontstaat op de snede. Om de snede van het mes zo scherp mogelijk te houden, dient de ontstane braam rechtgezet te worden. Als de braam op de snede rond gaat staan, is het mes bot.

Controle: Voel voorzichtig aan de snede van het mes of deze nog scherp is en voel ook aan de andere kant van de snede. Als een tweezijdig geslepen mes aan 1 kant scherper aanvoelt dan aan de andere kant, kan u deze braam terug rechtzetten met een aanzetstaal. Zo blijven uw messen langer scherp zonder dat u werkelijk materiaal wegneemt. Gebruik hiervoor de juiste aanzetstaal.

Bij een hard, stalen mes zal de snede minder snel krullen en blijft ze daarom veel langer scherp. Een mes is bot wanneer u het niet meer scherp kunt maken met een aanzetstaal omdat de braamvorming op de snede te ver vervormd is of de snede beschadigd is.

Is dit het geval kunt u messen wetten, ofwel slijpen. Dit kost wel meer tijd dan het gebruik van een aanzetstaal. Als u goed met een wetsteen overweg kan, blijven uw messen nog langer scherp. Als ook dit niet meer lukt, bent u aangewezen op een professionele slijpdienst.

Opbergen: U bewaart uw messen best in een messenblok, tegen een magneetstrip, in een kokskoffer of een etui. Los in een keukenlade is de kans groot dat de verschillende messen tegen elkaar aan komen en er bramen of beschadigingen ontstaan. Hiervoor bestaan eventueel wel schedes die de snijkant beschermen.

Snijplank: Voor het behoud van uw snijgereedschap is een houten snijplank de beste keuze om uw producten op te snijden. Kersen-, beuken- of bamboehout is hier ideaal voor ( kops verlijmd ). Deze onderhoudt u het beste door ze voor gebruik in te smeren met een dunne, smaak- en reukloze olie zoals druivenpitolie. Gebruik geen olijfolie, aangezien uw plank hiervan gaat plakken en vliegen zal aantrekken. U smeert met een borstel de plank in met olie en laat de plank rusten tot alle olie in de plank is getrokken. Herhaal dit tot de plank is verzadigd, zodat er niets in de plank kan dringen.

Tot uw service!

Ludo

Post Author: catronicsjoachim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *