Welk keukenmes heb ik nodig?

Eén van de belangrijkste basisinstrumenten voor de keuken is een goed mes. Een keukenmes gebruikt u iedere dag en gaat, bij goede verzorging, tientallen jaren mee. Genoeg redenen dus om niet te bezuinigen op de aanschaf ervan, want elk mes heeft zijn eigen functie in de keuken.

Indien we maar twee messen zouden hebben in onze keuken, kiezen we voor het noodzakelijke : een koksmes en een gratineermes.

Het koksmes  snijdt alles wat rauw is, dus voor het de pan in gaat. We snijden hiermee vlees, vis, groenten en zelfs kaas. Bovendien is het ideaal voor het fijnsnijden van kruiden. Dankzij het brede lemmet is het gemakkelijk om producten te snijden zonder steeds de snijplank met de knokkels te raken. Dit mes gebruiken we door met een circulaire beweging over de plank te gaan. U kan er mogelijk ook mee hakken.

Het gratineermes  dient voor het pellen, schoonmaken en garneren van fruit en groenten.

Onderstaande messen zou ik zelf ook niet kunnen missen : 

Het broodmes, dat natuurlijk dient om brood te snijden. Dit mes snijdt zonder moeite door de harde korst van vers gebakken brood. U kan zonder problemen mooie plakken afsnijden, zelfs bij brood dat nog warm is. Verder worden bijvoorbeeld hardere kolen versneden met dit mes, en zachtere taarten of gebak zijn uiteraard ook geen probleem.

Het universele gekartelde mes is ideaal voor het versnijden van vruchten met een harde buitenkant en een zachte binnenkant, zoals tomaten. Ook kan het perfect dienen voor salami, harde broodjes of kaas. Enorm praktisch bij het bereiden van een picknick of koude lunch!

Het santoku mes, wat letterlijk ‘drie deugden mes’ wil zeggen, en dus voor de allround toepassingen in de keuken gebruikt wordt. Het handvat werd – net als bij een koksmes – bovenaan het lemmet vastgemaakt, waardoor er onder het handvat nog plaats is voor de vingers van de kok op de snijplank. Het is dunner en de slijphoek is ook kleiner, waardoor het uitermate geschikt is voor het fijnere snijwerk. Door de rechte onderkant snijden we niet met een circulaire beweging, maar met een hakkende beweging van achter naar voor.

Het fileermes, de must have voor het fileren van vis of verwijderen van vliezen en pezen van vlees! Ook zeer geschikt voor het ontvellen van tomaten of het pareren van een sinaasappel.

Het vleesmes:  met zijn lang, smal lemmet kan het heel keurig spiervezels snijden. Dit mes maakt het gemakkelijker om bijvoorbeeld een rosbief of gebraad in dunne schijven te snijden dan het brede lemmet van een koksmes toelaat.

Laat het smaken!

Ludo

 

Post Author: catronicsjoachim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *