Koopadvies TV

TV

Door de enorme hoeveelheid aan specificaties en termen die naar uw hoofd geslingerd worden, lijkt een tv-toestel kopen soms wel op het ontcijferen van een geheime code. Alhoewel deze termen wel eens ontsnapt uit de nieuwste Star Trek film kunnen lijken, moet u hier zeker niet bang van worden. Hieronder verduidelijk ik speciaal voor u even de meest voorkomende begrippen, zodat u met die lijstje bij de hand de perfecte tv kan vinden zónder Chinees te leren.

  • Resolutie:

De resolutie is recht evenredig met de kwaliteit van de getoonde beelden. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper en beter het beeld. De resolutie wordt steeds aangeduid met het aantal pixels er horizontaal en verticaal worden weergegeven. Zo is er bijvoorbeeld High Definition ( 1920 pixels x 1080 pixels ) en 4K ( 3840 pixels x 2160 pixels ). De scherpte en kwaliteit van beeld van 4K of UHD TV is dus 4 keer zo goed als een Full HD TV.

Maar de resolutie die een tv kan weergeven is niet altijd hetzelfde als wat er wordt uitgezonden. Zo hebben de meeste HD kanalen op tv maar een uitgezonden resolutie van 1280 pixels op 720 pixels. Gewone tv-zenders zullen momenteel de volle resolutie van uw tv nog niet benutten. Hier komt eigenlijk de waarde van de tv echt aan bod. De meeste 4K of UHD TV’s gaan aan “upscaling” doen. Dit wil zeggen dat ze zelf de resolutie gaan aanpassen en de ontbrekende pixels toevoegen om zo een bij benadering 4K of UHD weergave gaan aanbieden. De duurdere tv’s doen dit algemeen gezien beter dan een iets budgetvriendelijkere. Dit verklaart dan ook de huidige verschillen in prijs bij alle tv-toestellen.

  • Grootte

De grootte van een TV wordt altijd uitgedrukt in inches. Een inch is een Engelse duim en staat per definitie voor 25,4 mm. Vermenigvuldig de aangeduide grootte van de tv met 25,4 en je hebt de diagonale doorsnede van de tv in millimeter.

  • 3D

Een aantal jaren was 3D een echte hype. Het is een techniek in uw tv die er met behulp van speciale brillen voor zorgt dat u alles rondom u lijkt te ervaren. 3D bestaat in twee versies; actief of passief, waar u bijhorende brillen voor nodig hebt. Zo sluit een actieve bril uw ogen om de beurt worden af aan een onwaarneembare snelheid. Hierdoor ziet u op het ene moment enkel met uw linker- en even later enkel met uw rechteroog. Bij een passieve bril ziet u enkel de beelden die voor elk oog bedoeld zijn. Zo zend uw tv een aantal lijnen uit voor uw linkeroog en een aantal lijnen voor uw rechteroog. De bril zorgt ervoor dat uw ogen enkel de voor hen bedoelde lijnen te zien krijgen, waardoor u dus een 3D beeld krijgt. De voor- en nadelen van elk type som ik hieronder even op :

    Actief

Voordelen:

– Gegarandeerde Full HD resolutie
– Geen effect op 2D beeldkwaliteit

Nadelen:

– Dure brillen
– Flickeren en crosstalk kunnen voorkomen
– Batterijen nodig
– Synchronisatie nodig tussen bril en tv

Passief

Voordelen:

– Geen flickering in beelden
– Werkt niet op batterijen
– Goedkopere brillen
– Comfortabeler voor de ogen

Nadelen:

– Halve resolutie door het verdelen van beeld in twee beelden

  • Smart TV :

De naam Smart TV is momenteel niet meer weg te denken uit de tv-wereld. Deze soort tv is niet langer enkel een scherm om de uitgezonden programma’s op te bekijken. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om uw tv uit te rusten met applicaties, net zoals op u smartphone, zodat u bijvoorbeeld rechtstreeks Youtube-filmpjes kan kijken, het nieuws kan lezen of uw Facebook kan updaten.

  • Hz:

Wanneer men een tv koopt, botst men steeds tegen termen die verdraaid zitten met de geschiedenis van het beeld. Bij vele mensen is ‘Hertz’ nog steeds de ‘Hertz’ van vroeger. Toen spraken we van 50Hz, 100Hz en 200Hz, als de waarde voor beeldverversing. Bij de nieuwe toestellen is dit echter exponentieel verbeterd en kennen we nu een aanduiding van Hertz in duizendtallen. Vergis u echter niet, want de beeldplaat die zich achter het scherm bevindt, heeft nog altijd dezelfde waarden als vroeger. De uitschrijving van het beeld gebeurt nog steeds op de klassieke manier en een beeldverversing van hoger dan 200Hz is met het blote oog niet waarneembaar. We kunnen dus stellen dat de aanduiding in Hertz vandaag de dag eigenlijk de  algemene waardering van de kwaliteit van het beeld weergeeft. Zo omvat de huidige aanduiding ook vaak de kleur- en zwartwaarden, beeldverversing, lichtheid en het contrast, door verschillende merken op een andere wijze aangeduid:

LG Picture Mastering Index (PMI): tot 2500.

Panasonic Black Light Motion Rate (BMR): tot 1600 Hz.

Philips Perfect Motion Rate (PMR): tot 1000 Hz.

Samsung Picture Quality Index: tot 2400.

Sony MotionFlow XR: tot 1200 Hz.

  • HDR:

High Dynamic Range duidt op beelden met een hoog dynamisch bereik. Het zichtbare beeld is tot stand gekomen door de samenvoeging van verschillende beelden met een andere belichting. Op deze manier krijgt men een uiteindelijk beeld dat zowel bij zeer lichte als zeer donkere beelden goed zichtbaar is.

  • Curved of niet-Curved:

Curved wil eigenlijk zeggen dat het scherm gebogen is. De buiging in het scherm is gecreëerd om bij het bekijken van beelden een dieptezicht na te bootsen. Jammer genoeg is dit enkel in kleine mate te bekomen wanneer u centraal voor uw tv zit én op de voorgeschreven afstand. Verder haalt u niet veel voordeel uit de gebogen eigenschap, met eventuele uitzondering van het esthetische opzicht dan.

  • LED, OLED of QLED

Een LED TV is een klassiek LCD paneel maar met achterliggende LED-verlichting. Dit is een ander soort verlichting dan vroeger werd gebruikt. Dit maakt het een “nieuw” systeem.

Een OLED TV is een volledig nieuw systeem. Het beeldpaneel bestaat volledig uit Organische LED-lichten. Deze Led’s zorgen voor de verlichting en zijn individueel gecontroleerd. Zo hebben TV’s geen achtergrondverlichting meer nodig. Het grootste voordeel is dat zwarte beelden ook volledig, echt zwart zullen zijn doordat de Led’s apart kunnen uitgeschakeld worden. Op die manier krijg je een hoger contrast tussen donker en licht en een realistischer beeld.

Een QLED TV is de tegenhanger van OLED en wordt enkel maar door Samsung gebruikt. De nanotechnologie die hiervoor gebruikt wordt sluit nauwer aan bij een gewone LED TV dan bij een OLED TV. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van achtergrondverlichting, maar Samsung heeft tussen de verlichting en het paneer Quantum Dots toegevoegd! Deze zorgen voor een hogere helderheid en kleurweergave. Een voordeel van dit systeem t.o.v. de vorige LED tv’s is dat de kijkhoek veel beter is geworden. Zo krijg je via elke hoek hetzelfde beeld. Op dit vlak zijn deze toestellen bijna identiek aan de OLED tv’s.

 

 

 

 

Post Author: catronicsjoachim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *