Welke Friteuse moet ik kopen?

De keuze van een friteuse was vroeger relatief eenvoudig omdat er slechts één type bestond; de friteuse met olie. Maar omdat onze consumptie – en bijgevolg ook onze inname van vet – aanzienlijk steeg, hadden we nood aan alternatieven. Die kwamen er in de vorm van nieuwe friteuses, zoals de Airfryer en de Actifry.

Maar welke friteuse vervult uw wensen het best? Wij sommen even de belangrijkste verschillen op.

Klassieke Friteuse

Werking:

De klassieke friteuse werkt met een warmte-element dat ervoor zorgt dat het vet de gewenste temperatuur bereikt. Wanneer de ingebouwde thermostaat voelt dat deze temperatuur bereikt is, stopt het element met verwarmen. Merkt de thermostaat op dat de temperatuur te hard daalt, dan schakelt deze het warmte-element weer in.

Vulling:

Het vullen van de friteuse moet steeds met vloeibaar vet gebeuren. Als u een blok vet wenst te gebruiken, dient u deze eerst op een andere manier ( bv. met een kookpot op het vuur ) te laten smelten. Deze mag u NIET rechtstreeks in de friteuse zetten.

Voordelen :

 • Sneller

Nadelen :   

 •  Meer vet
 • Geur
 • Moeilijker te reinigen
 • Vet moet vervangen worden

Actifry

Werking:

De Actifry werkt met hete lucht. Binnenin zit een verwarmingselement voor een ventilator die de warme lucht in de ovenruimte van het toestel verspreidt. In deze ovenruimte zit ook een spatel die tijdens het verwarmen begint te draaien. Door deze beweging worden de ingrediënten verplaatst, zodat de warme lucht alle ingrediënten bereikt en alle frietjes dus even goed worden gebakken. De Actifry kan ook gebruikt worden om verschillende andere gerechten te bereiden. Bij de aankoop krijgt u dan ook een receptenboek mee om u op weg te helpen in de wereld van het koken met  de Actifry.

Vulling:

Volgens de producent is 1 lepeltje olie voldoende om 1.5kg frieten te bereiden. (lepeltje inbegrepen bij aankoop )

Voordelen :      

 • Minder vet
 • Geen doordringende geur
 • Makkelijk te reinigen
 • Meer beperkte afbraak van vitaminen en mineralen in de aardappel (bij verse frieten)

Nadelen :

 • Duurder in aankoop
 • Langere bereidingsduur

 

Airfryer

Werking:

Afgezien van het merk, zit het verschil met de Actifry in het verspreiden van de warmte rondom de ingrediënten. Waar de maaltijd bij de Actifry bereid wordt met behulp van een spatel die door de ingrediënten roert, zorgt een speciale uitsparing hiervoor bij de Airfryer. Een warmte-element bovenin de ovenruimte geeft warmtestralen af op de ingrediënten. Daarnaast verspreidt een ventilator de warme lucht in de ovenruimte. Door een andere uitsparing onderaan in de ovenruimte wordt de lucht via de onderkant terug naar de ovenruimte geduwd. Elk ingrediënt zal zo de warme lucht optimaal kunnen benutten om te garen. Net zoals bij de Actifry, krijgt u bij de Airfryer een receptenboekje met handige tips om eveneens andere gerechten te bereiden.

Vulling:

Hoewel de bereidingswijzen voor de Airfryer en de Actifry erg op elkaar lijken, gaat Philips nog een stapje verder ; voor de Airfryer zou geen olie nodig zijn.

Voordelen:   

 • Minder vet
 • Geen doordringende geur
 • Makkelijk te reinigen
 • Meer beperkte afbraak van vitaminen en mineralen in de aardappel (bij verse frieten)

Nadelen :  

 • Duurder in aankoop
 • Langere bereidingsduur

Besluit:

U kunt stellen dat de klassieke friteuse de minst gezonde keuze is. Naast het hoge vetgehalte zorgt de hoge en snelle verwarming er namelijk ook voor dat alle voedingswaarden van de aardappel vernietigd worden. Toch maken het comfort van de korte bereidingsduur en de meer herkenbare smaak van de gekende Belgische Frieten voor velen de doorslag. Wij, persoonlijk, staven ons achter de Actifry en Airfryer. Niet alleen word de inname van vet aanzienlijk beperkt, ook de afwezige geurhinder en het gemak in het reinigen, wegen enorm op tegen de klassieke friteuse.

Post Author: Catronics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *